fbpx

Hashimoto-kór: nem életveszélyes, de nagy odafigyelést igényel

Pajzsmirigy és az azt megtámadó betolakodók.

Vannak olyan betegségek, amelyeket nem szabad félvállról venni és nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk vele szakorvosi ellenőrzésre. Én nem vagyok gyógyszerpárti, mégis azt gondolom, hogy vannak olyan betegségek, amikor nem hagyható ki a gyógyszerszedés. Ilyen a Hashimoto-kór is. Természetesen rajtunk is múlik, hogy mennyire vagyunk képesek kordában tartani a betegségünket, hiszen a táplálkozás és egyéb kiegészítők szedésével még azt is elérhetjük, hogy egy idő után már nem lesz szükségünk olyan mennyiségű gyógyszer szedésére, mint korábban, de hallani olyan esetekről is, amikor valakinek sikerült a gyógyszert teljesen el is hagyni.

Eze a betegség a pajzsmirigy hormonokra is hat, ha ezt nem pótoljuk, akkor kialakulhatnak memóriaproblémák, de akár még szívbetegséget is generálhat a kezeletlen Hashimoto-betegség. Kezeléssel azonban a pajzsmirigy korábbi funkciója helyreállítható.

A Hashimoto-kór egy autoimmun betegség, vagyis az immunrendszer olyan antitesteket termel, amelyek támadást indítanak a szervezet egészséges szövetei ellen és ezzel rombolják a pajzsmirigy funkciókat, így ez a szerv többé nem képes ellátni a feladatát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mint fentebb is említettem, nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés ebben a betegségben szenvedőknek. Vannak olyan személyek, akiknek negyedévente kell orvosi ellenőrzésen megjelenniük, de olyanok is akadnak, akiknek elegendő évente egyszer elmenni kontrollvizsgálatra.

A gyógyszer mellett szedett kiegészítők csökkenteni tudják az autoimmun reakciókat, segítséget nyújtanak a szervezetnek a stressz megfelelő kezelésében, illetve az immunrendszer szabályozásában is szerepet játszanak.

A szelén a pajzsmirigy hormonok szabályozásában vesz részt, és ezzel az ásványi anyaggal csökkenthető a pajzsmirigy antitestek száma is.

A probiotikumok az emésztőrendszer egészségét támogatják meg, de egészségesebb immunitást is biztosítanak. Ha helyreáll a bélflóra egyensúlya, akkor csökkenhet a gyulladás, ami a pajzsmirigy működésére is pozitívan hat.

A D-vitamin az immunrendszer szabályozásában vesz részt. Márpedig ha az immunrendszer megfelelően működik, akkor a gyulladás is csökkenhet, amivel szintén kordában tarthatjuk a betegséget.

Az adaptogén gyógynövények fogyasztása elősegíti, hogy sikeresen küzdjünk meg a stresszel. Ebben segíthet az ashwagandha, a reishi gomba, a ginszeng, az aranygyökér vagy a maca.

A B-vitaminok is nagyon fontosak, hiszen nem csak az idegrendszer működésére vannak pozitív hatással, hanem sejtszinten hatnak, a metabolikus funkciót is javítják és szerepet játszanak a fáradtság leküzdésében is.

1 hozzászólás

  1. Kertész Andorné

    Nagyon jónak találtam a cikket, mivel én is ezzel a ronda betegséggel küzködök.Főleg az állandó puffadás.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük