Átizzadt inge hónalját figyeli egy férfi a munkahelyén.

Az izzadással nincs semmi probléma. Nyáron, vagy megerőltető munkavégzés, edzés alatt természetes, hogy alaposan megizzadunk. De mi van akkor, ha valaki télen is nagyon izzad? A túlzott izzadás egy figyelmeztető jel is lehet, hiszen nem minden esetben jelenti azt, hogy minden rendben van az egészséggel.

Az izzadás segítséget nyújt a belső hőmérséklet szabályozásában. Amikor a test felmelegszik, akkor verejtékezünk. Amikor az izzadtság elpárolog, akkor a szervezet hőmérséklete ismét normálissá válik. A túlzott izzadás egyik oka a stressz is lehet. Bizonyára tapasztalta már, ha ideges, feszült emberrel találkozott és kezet fogott az illetővel, akkor nyirkos volt a tenyere.

A génjeink határozzák meg a verejtékmirigyeink számát, így némileg a genetikánktól is függ, hogy mennyire vagyunk izzadósak. Sajnos az izzadás akkor is lehet túlzott mértékű, ha valamilyen betegségben szenvedünk, de egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a kóros verejtékezés. Egyes antibiotikumoknak, antidepresszánsoknak, illetve magas vérnyomásra szedett gyógyszereknek is lehetnek ilyen mellékhatásaik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A pajzsmirigy rendellenes működése is okozhat túlzott mértékű izzadást. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, akkor beteg lesz, vagyis fokozott működésbe is kezdhet, de alul is működhet.

Néhány krónikus betegség – daganatos betegség, szívbetegség, tüdőbetegség – is okozhat túlzott mértékű verejtékezést.

A központi idegrendszer működési zavara miatt is erőteljesen izzadhatunk. Nagyon sokan emiatt a zavar miatt izzadnak a kelleténél jobban. Ilyenkor nemcsak a hónalj válik nyirkossá, hanem a kezek, a lábak és még az arc is izzadhat.

Ha betegség okozza a túlzott izzadást, akkor is enyhíthetjük a tünetet. Próbáljon kevesebb alkalommal csípős, fűszeres ételt fogyasztani.

Használjon mindig pamut és ne műszálas ruhákat. Ez utóbbi nem hagyja kellőképpen lélegezni a bőrt, és ez is okozhat izzadást.

Amennyiben idegesség okozza az izzadást, sajátítson el relaxációs technikákat, hogy lecsillapítsa az idegrendszerét. Fogyasszon gyógynövényes nyugtató teákat. Nagyon hatásos lehet a citromfű, a levendula, de az aranygyökérnek is nagyon csodálatos hatásai vannak.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*