fbpx

Mit árul el rólunk a fejbőrünk és a hajunk?

Egy lila háttér előtt fiatal lány aggódó arccal egy fésűt tart a kezében, miközben a haját fogja.

A hajunk és a fejbőrünk állapotából sok mindenre következtethetünk, többek között az egészségi állapotunkra is. Ahogy idősödünk, megváltozik a hajszálaink szerkezete, de nem feltétlenül kell beletörődnünk akkor sem a hajproblémákba. Nagyon sok idős hölgynek még ebben a korban is hosszú és szép a haja, hiszen a haj egészsége nem az életkor függvénye, sokkal inkább annak az életmódnak köszönhető, amelyet egész életünkben folytattunk. Mutatjuk, hogy az egyes haj- és fejbőrproblémák milyen betegségekre utalhatnak.

A hajunk nemcsak idősebb korunkban pompázhat fehér színekben, hiszen bizonyos esetekben fiatalon is megőszülhetünk. Ennek lehetnek genetikai okai. Ha a szüleink is korán őszültek, nekünk is nagy az esélyünk arra, hogy hamar megjelennek a hajkoronánkban azok a bizonyos ősz hajszálak.

A haj korai őszülésének más okai is lehetnek, például egyes betegségek: többek között pajzsmirigy- vagy cukorbetegség, vérszegénység és vitiligo, de akár tápanyaghiány, leginkább egyes vitaminok hiánya is okozhat még korai őszülést.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A száraz és töredezett haj hátterében a legtöbb esetben a dehidratáció áll. A legjobb, amit tehetünk, hogy mindig hidratáltak maradunk, azaz elegendő vizet fogyasztunk a nap során. Jó, ha tudjuk, hogy a koffein és az alkohol is vizet von el a szervezetből, így jól tesszük, ha ezeket is csak mértékkel fogyasztjuk.

A hajhullásnak ezernyi oka lehet. Az egyik ilyen ok nem más, mint a stressz. Azonban más eredője is lehet, ha sok haj marad a hajkefében, például a fejbőr fertőzése, de cukorbeteg személyek is gyakran megtapasztalhatják a hajhullást és a hajszálak elvékonyodását. Az sem ritka, hogy a menopauza szakaszába lépő nők változásokat vesznek észre a hajukkal kapcsolatban, akár a haj hullását, akár a töredezettségét.

A fénytelen haj is általában egyes vitamin és ásványi anyag hiányára vezethető vissza. Fénytelen és sprőd lehet a haj, ha nincs elegendő fehérje, cink és vas a szervezetünkben.

Amennyiben a hajunk megállt a növekedésben, akkor lehetséges, hogy nem viszünk be elegendő fehérjét a szervezetünkbe.

  1. Pozsonyiné

    Sajnos egyik napról, a másikra teljesen sima kopasz lettem, nem hullott soha a hajam.,
    ez év febr. 18.- án megkaptam a az első inj. a kovi. ellen 19-én már marékba jött ki a hajam azóta is teljesen sima a fejbőröm. Mit tegyek,?? méregtelenítő teákat iszom, most kaptam egy könyvet a méregtelenítésről. mely szervemet kellene elsősorban méregteleníteni? máj, vese, pajzsmirigy ( alulműködésem is van ) LThyroxint szedem !
    Ha valaki válaszolna . Köszönettel venném !!!
    pozsonyif@tvn.hu

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük