fbpx

Mivel és hogyan küzdjük le a szájszárazságot?

Fiatal nő orra és szája, a nyelvével megnyalja a felső ajkát.

A szájüregünkben nyálmirigyek találhatók. Szájszárazság többek között akkor alakul ki, amikor a nyálmirigyek nem termelnek elegendő nyálat, de más okok is vezethetnek szájszárazsághoz. Általában a sokat idegeskedő és stresszelő emberek betegségéről, egészségügyi problémájáról van szó, merthogy a száj kiszáradása sok más gondot is vonhat maga után.

A szájszárazság sok-sok tünettel jár együtt. Ilyenkor nemcsak a szájüreg szárad ki, hanem a torok is, ami kiválhatja a torok fájdalmát és rekedtséget is okozhat. A szájszárazság együtt járhat rossz lehelettel is, illetve aki ezzel küzd, megtapasztalhatja, hogy még az ízérzékelése is jelentősen megváltozik.

A szájszárazság következtében az ajkak is szárazzá válnak, illetve kisebb sebek keletkeznek a szájzugban, továbbá a szájszárazság okozhat nyelési és rágási gondokat is.

Mi okozhat szájszárazságot? Egyes gyógyszereknek is lehet ez a mellékhatása, de a mentális gondokkal küzdő, sokat szorongó, idegeskedő emberek gyakori problémája is szájszárazság.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Akkor is kialakulhat ez a panasz, ha a nyálmirigyeket támadja meg valamilyen betegség, de a cukorbetegség és a Sjögren-szindróma egyik tünete is lehet a száj kiszáradása. Ez utóbbi egy autoimmun betegség.

Nyálra, megfelelő nyáltermelésre mindenkinek szüksége van, hiszen csökkenti a szájüregben élő baktériumok számát, amelyek elszaporodva okozhatnak fogszuvasodást és ínygyulladást is.

A nyál a rágásban és a nyelésben is a segítségünkre van, illetve emésztőenzimek is találhatók benne, amelyek pedig a megfelelő és egészséges emésztést tudják biztosítani.

A szájszárazság hátterében komoly betegség is állhat. Amennyiben a vizsgálatok nem mutattak ki semmi rendelleneset, akkor nincs más dolgunk, mint az életvitelünkön változtatni egy keveset. Rágózzunk, mert ez serkenti a nyáltermelést. Igyunk rendszeresen vizet, csökkentsük a kávé és az alkoholfogyasztást, mivel ezek is csökkentik a szájban a nyál mennyiségét.

Ha száraz a lakásunk levegője, mindenképpen használjunk párásítót. Ha dohányzunk, hagyjuk abba, illetve tanuljunk meg az orrunkon keresztül lélegezni, mivel a szájon át történő légzés is oka lehet a szájszárazságnak.

1 hozzászólás

  1. PappFerencz

    Polineuropatiaban szenvedek már 5 éve nincs reá gyógyszer mit tudnának nekem ajánlani.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük