fbpx

Módszerek, amelyekkel elkerülhetjük az Alzheimer-kórt

A háttérben egy idős nő alszik az ágyban, elöl az éjjeliszekrényen az ébresztőóra 7 órát mutat.

Az Alzheimer-kór nem más, mint a demencia egyik típusa. Ez egy olyan degeneratív agyi állapot, amely nemcsak memóriavesztést, hanem a kognitív funkciók jelentős csökkenését okozza, és végezetül az agyi funkciók már egyáltalán nem megfelelően és nem rendeltetésszerűen működnek. A kutatási eredmények azonban arra mutatnak rá, hogy ezek a degeneratív elváltozások elkerülhetők, és ily módon akár az Alzheimer-kór kialakulását is megelőzhetjük. Mutatjuk is, mi szükséges ehhez.

Alvásra, mégpedig megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra mindenkinek szüksége van. Ha változtatunk az életmódunkon, azaz előnyben részesítjük az éjfél előtti lefekvést és a napi 7-8 óra alvást, akkor akár meg is előzhetjük az agy azon változásait, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásához vezethetnek.

Az egészséges étrend is nagyon sokat segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében. például a mediterrán diéta segíthet a vérnyomás szabályozásában és ezzel együtt jelentősen lecsökkentheti a demencia kialakulásának kockázatait. A mediterrán étrend részét képezik a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök, a zöldségek, a diófélék, a halak, a hüvelyesek és az olívaolaj.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A magányos emberek elszigetelten élnek, az egyedüllét azonban sokféle egészségügyi problémához vezethet, például depresszió, rossz alvás, immunrendszeri gyengeség és demencia.

A fizikai aktivitás, a rendszeres mozgás nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, hanem a kognitív funkciók hanyatlásának megelőzését is elősegíti.

Nem beszélve arról, hogy a stressz csökkenése is milyen lényeges az Alzheimer-kór megelőzése érdekében. A krónikus stressz negatívan hat a fizikai egészségre, illetve az agy egészségére is, a stresszhormon ugyanis az agy megfelelő működését gátolja és még a memóriát is rombolja.

Léteznek olyan időskori betegségek, amelyek jelentősen megnövelik a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatait. A magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió és a szorongás mind-mind elősegítik a kognitív funkciók hanyatlását és ezzel a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük