fbpx

Ne harcoljon a fáradtság ellen! Pihenjen!

Fiatal ember ágyban fekszik, ébresztőóra felé nyúl.

Mindenki járt már úgy, hogy nagyon-nagyon fáradtnak érezte magát, ennek ellenére tovább dolgozott, vezetett, csinálta a házimunkát vagy bármi mást, csak nem pihent. Persze amikor fáradtan végzünk valamilyen tevékenységet, akkor nem mindig lesz jó vége. A kimerültség csökkenti a koncentrációt és a teljesítményünkre is rányomja a bélyegét. Mit ne tegyen, ha fáradt? A cikkből kiderülnek a válaszok.

Ha kimerültek vagyunk, hiába is öntjük magunkba az egyik kávét a másik után, semmi értelme, hiszen a koffein csupán néhány percig pörget fel, aztán ugyanolyan fáradtak és nyúzottak leszünk, mint előtte. Ráadásul, ha még délután is kávézunk, akkor az éjszakai pihenéssel, alvással is gondjaink lehetnek, és reggel ismét kialvatlanul kelünk fel – ezzel bezárul egy kör, amelyből nehéz szabadulni.

Kávé helyett igyon inkább gyógyteákat. A borsmenta élénkít, míg a levendula, a citromfű, a macskagyökér vagy a kamilla segít elaludni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fáradt ember hamarabb elcsábul – mármint az egészségtelen ételekre, cukros vagy a gyorséttermi menükre vonatkozóan. A fáradt ember nem vidám, ezért az ételekben keresi az örömöt, leginkább azokat a cukros élelmiszereket, melyek hatására boldogsághormonok áramlanak a szervezetében. Evés után aztán következik a bűntudat, így jól tesszük, ha fáradtan nem engedünk csábításnak.

Kimerültség esetén a legapróbb dologra is dühösek lehetünk, és azonnal ugrunk. Ezért, ha fáradtak vagyunk, akkor ne tervezzünk semmilyen komoly beszélgetést a párunkkal, a munkaadónkkal, vagy egy olyan személlyel, akit ugyan nem kedvelünk, de nem is akarjuk megbántani.

Aki kimerült, fáradt, nem jól reagál bizonyos helyzetekre, sőt az sem kizárt, hogy nem ismeri fel helyesen a másik személy metakommunikációs jelzéseit, vagy éppen félreértelmezi azokat, ez pedig ismét csak vitát szül.

Mi a legjobb megoldás ebben a helyzetben? Nagyon egyszerű a válasz: ha fáradtak vagyunk, aludjunk, pihenjünk, utána majd folytatjuk a munkánkat, a beszélgetést a kedvesünkkel, a szomszéddal vagy éppen a munkatársunkkal.

Azt mindenki tudja, hogy ha nem érezzük jól magunkat, ne folytassuk a szokásos életvitelünket, ne menjünk edzőterembe se. Ha már beteget jelentettünk a munkahelyünkön, akkor otthon sem álljunk neki semmilyen megerőltető tevékenységnek. Nemcsak értelmetlen betegen dolgozni, edzeni, tornázni, de eredménye sem lesz. A testünknek és a lelkünknek is pihenni és regenerálódni kell ilyenkor.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.