Középkorú nő fogászati kontrollon.

A szájhigiéniai nagyon fontos. Különösen a nők számára, hiszen a nem megfelelő szájegészség szoros kapcsolatban áll a hormonokkal, pontosabban azok változásaival.

A hormonok befolyásolják a nők egészségének minden aspektusát, különösen a fog és a száj egészségét. A nők egész életükben ki vannak téve a hormonális változásoknak. Hiszen ott van a pubertáskor, a menstruáció, a terhesség és végül a menopauza. A kutatások azt mutatják, hogy az ingadozó hormonszintek megváltoztathatják a szájon belüli „körülményeket”, lehetővé téve a baktériumok elszaporodását, a baktériumok belépését a véráramba, és ez sok egészségügyi kérdést súlyosbíthat, hiszen okozhat például csontvesztést vagy akár koraszülést is.

Bár a nők sokkal jobban odafigyelnek a szájhigiéniáéra, mint a férfiak, mégis sokkal éberebbnek és gondosabbnak kell lenniük a fog- és szájápolás terén az egészséges fogak és íny fenntartása érdekében, hogy megakadályozzák vagy csökkentsék a különféle egészségügyi kockázatokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hormonokszintek változása terhesség idején okozhat ínyproblémákat. Habár korábban az a tévhit keringett, hogy a terhes nők kerüljék el a fogorvost, ma már ezt semmiképpen sem javasolják. A fogorvos tudni fogja, hogy milyen szereket és anyagokat alkalmazzon, hogy a magzat egészsége ne károsodjon, éppen ezért ajánlott rendszeresen megjelenni fogászati ellenőrzésen, főleg akkor, ha valamilyen probléma is felmerül.

A menopauza alatt is a hormonok játékának vagyunk kitéve, ami sok elváltozást okozhat a szájban. Például fogérzékenységet, megváltozott ízlelést és ínyproblémákat. A másik két gond a csontvesztés és a fokozott szájszárazság lehet. Márpedig fontos az egészséges nyáltermelés, hiszen ez tisztítja meg a fogakat a baktériumoktól. Ne fogyasszon sok kávét és ne dohányozzon, mert ezek is okozhatnak szájszárazságot, illetve konzultáljon kezelőorvosával, amennyiben ilyen problémával kell megküzdenie. Kerülje a túl zsíros, fűszeres, cukros ételeket, illetve alkoholt is mértékkel fogyasszon, mert ezek mind-mind felelőssé tehetők a szájszárazságért.

Az állkapocs csontállománya is veszélybe kerülhet a menopauza időszaka alatt, amennyiben valakinél csontritkulást állapít meg az orvos. A csontsűrűség növelése érdekében hagyja abba a dohányzást, mérsékelje az alkoholfogyasztást és győződjön meg róla, hogy elegendő D-vitamint és kalciumot visz be a szervezetébe.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*