fbpx

Táplálékok, melyek rosszat tesznek az egészségünkkel

Kockacukrok egy kék kockás terítőn elhelyezett üvegtálban és mellette szétszórva.

Az elfogyasztott táplálékok nagyon is hatással vannak a testi, az érzelmi és a mentális állapotunkra. Az egészségünk nagyon fontos, ezért mindenképpen az olyan táplálékokat szükséges előtérbe helyezni, amelyek pozitív hatást gyakorolnak ránk, azaz jól szolgálják az egészségünket és hozzájárulnak a jó közérzet megteremtéséhez. A cikkben olyan táplálékokról olvashat, amelyek negatívan hatnak az egészségi állapotunkra, ezért jó, ha elkerüljük ezeket.

Az alkohol kimondottan káros az emberi szervezet számára, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztjuk. Hiszen ez az életmód nemcsak sokféle problémát, hanem sok betegséget is generálhat, és a mentális egészséget is rombolja. Az alkoholos italok is tartalmaznak cukrot, ami hozzájárul a kognitív funkciók romlásához, ami még depressziós hangulatba is kergetheti azt, aki nem mértéktartással fogyasztja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gluténnel is jobb, ha vigyázunk, hiszen rosszabb esetben akár még tönkre is teheti a bélrendszer egészségét, sőt még szorongást, illetve depressziót is okozhat. Sajnos manapság egyre többen szenvednek gluténérzékenységben.

A sült ételek – mint például a hamburger, a sült burgonya – szintén nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé, hiszen megnövelhetik a depresszió kialakulásának kockázatát. Ráadásul ezek az élelmiszerek tele vannak transzzsírral, ami kimondottan káros a testünk számára.

Az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak a fehér lisztből készült élelmiszerek. Ilyen például a kenyér, a péksütemények és a tésztafélék, amelyeknek szintén vannak egészségügyi kockázatai, de hosszú távon még a hangulatunkat is befolyásolhatják. Számtalan kutatás alátámasztotta ugyanis, hogy van összefüggés az egyszerű szénhidrátok és a mentális betegségek kialakulása között.

Manapság nagyon sok étel tartalmaz finomított cukrot. A cukor egy nagyon csalafinta táplálék, hiszen először megemeli a vércukorszintet – ami még a hangulatunkat is fokozhatja –, majd drasztikusan lecsökkenti. Ez a folyamat negatív befolyással lehet a kedélyállapotunkra is, akár még depresszió kialakulásához is vezethet. A cukor rendszeres fogyasztása tehát károsan hat a testi és a mentális egészségre, érdemes tehát minél inkább lecsökkenteni a napi adagját. Óvakodnunk szükséges az úgynevezett rejtett cukroktól is, hiszen egyre több csomagolt szalámi, majonéz és még nagyon sokféle étel és ital tartalmazhatja.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.