A váll csontjainak elhelyezkedése az emberi testben, az elszíneződött rész gyulladásra utal.

Mitől fájhat a vállunk? Áttekintés a legfontosabb betegségekről, amelyek vállpanaszokat okozhatnak.

Krónikus feszülés

Amit érzünk: Oldalra tudjuk emelni a karunkat, de 60-120 fokos szögtől fájdalmat érzünk. Jellemző a heves éjszakai fájdalom.

Ami mögötte van: A kiváltó egy gyulladás miatti duzzanat lehet, amit a váll területének évek óta tartó helytelen (vagy hirtelen) túlterhelése okoz. A szövetek megduzzadása révén a válltető és az ízületi fej közötti tér olyan szűkössé válik, hogy a benne található struktúrák, pl. inak vagy a nyálkatömlő becsípődnek.

Ami segíthet: A gyulladás csökkentése és az ok kezelése. Sokaknak segítenek a hideg- és ultrahangkezelések, valamint a célzott gyakorlatok a fizioterapeutánál.

A felkarcsont ízületi fejének törése

Amit érzünk: Egy esés után elviselhetetlen fájdalom a vállban vagy a kinyújtott karban.

Ami mögötte van: Valószínűleg a felkarcsont ízületi fejének törése. A csontritkulásos nők különösen veszélyeztetettek.

Ami segíthet: Egy sima törést általában nem kell műteni. Ha a csont több helyen törött el vagy elcsúszott, akkor általában megoperálják. Mindegyik esetben fontos a fizioterápia: ez erősíti a gyenge izmokat, és javítja a mozgékonyságot, ami a pihentetésben erősen romlott.

A vállízület artrózisa

Amit érzünk: A váll főleg reggel és hosszabb terhelés után fáj.

Ami mögötte van: Talán egy artrózis (ízületi kopás). Ennek oka lehet korábbi sérülés vagy az évekig tartó helytelen terhelés. A hajlam vagy a már kialakult betegségek, pl. reuma is szerepet játszik.

Ami segíthet: A hideg alkalmazások megfékezik a gyulladást. A fizioterapeuta megpróbálja a szalagok, inak és izmok összhangját, valamint az ízület mozgékonyságát javítani. Az érintettek maguk is sokat tehetnek: mozgassuk a vállakat, de ne terheljük túl, és erősítsük az izmokat.

Meszes váll

Amit érzünk: A váll elsősorban a fej fölötti és forgató mozgásoknál fáj. Jellemző, hogy fájdalommentes időszakok heves panaszokkal váltakoznak.

Ami mögötte van: Feltehetően meszes váll, ami röntgen- vagy ultrahangfelvételen látható. Ennek során korábbi gyulladások vagy kisebb sérülések – pl. évekig tartó nehéz emelés – következtében mész rakódik le az ízületben, aminek következésképpen rossz lesz a vérkeringése.

Ami segíthet: A lökéshullám-terápia széttörheti a mészlerakódásokat, a szervezet aztán jobban le tudja építeni ezeket. A fizioterápiás gyakorlatok javítják a keringést és enyhítik a fájdalmat.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

  1. MÁTYÁSI LÁSZLÓNÉ

    1 tenisz , 3 golfkönyök operációm volt de most már egy éve megint elkezdett fájni a könyököm , először lefelé az ujjaim hegyéig hol fájt hol zsibbadt. azóta már felment a nyakamig a fájdalom előtte 3 évig rengeteg fizikoterápiát, injekciókat gyógyszereket kaptam a xiloxtól krónikus veseelégtelenségem lett.szteroidokat nem szedhetek , csontritkulásom is van ENG vizsgálat is volt , most a reumatológiai vizsgálatra várok ami junius 17re van előjegyezve . a kézsebész javaslatára 1 éven belül nem kaphatok Diprophosos kúrát . dbeut DG :M6590 Synovitis és tenosynivitis, k.m.n.

  2. Sajnálom, hogy jónéhány kellemetlen beavatkozáson és gyógyszeren túl van már. A fájdalom csillapítására komplex terápiát: fülakupunktúra, masszázs és Kineziotape ragasztást javasolok. Ez utóbbi gyors és tartós fájdalomcsillapításra alkalmas módszer, előnye még, hogy teljesen mellékhatás mentes! A korábban végzett műtét nem akadálya a kezelés megkezdésének.

  3. Az én esetem az első verzióra hasonlít. Gyógyulásban áttörést a termálfürdő jelentett, pedig meleg víz. Persze erre ritkán adódik lehetőség. Továbbkerestem a megoldást, és rátaláltam a Tafedim nevű gyógyteára. Már három nap után jelentősen csökkent a fájdalom, nem ébredek fel éjjel sem miatta. Sokkal jobban tudom emelni, használni a karomat.

  4. Pingback: Az időskori betegségek megfékezhetők egészséges életmóddal | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*