Színes cukros üdítőitalok műanyag palackokban, színes cukrozott italok egymás mellett.

Manapság széles körben elterjedt a cukros üdítőitalok fogyasztása, főleg nyáron behűtve számítanak kedvelt italnak, de a hétköznapokban is előszeretettel kortyolgatjuk őket. Nem gondolunk bele ugyanakkor, milyen kedvezőtlenül hathatnak a szervezetünkre, elsősorban az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjének emelkedésére, melyek magas értéke összefüggésben áll a szívbetegség kialakulásával.

Kikre jelenthet veszélyt?

A túlcukrozott üdítőitalok minden korosztályra nézve károsak lehetnek, a kutatások mégis elsősorban a középkorúakat és az idősebbeket emelték ki mint veszélyeztetett csoportokat. Ennek oka az lehet, hogy idősebb korban egyre magasabbá válik mind az LDL-koleszterin, mind a triglicerid szintje, és ezt még tovább tetézi a cukros italok fogyasztása. Emellett hozzájárulnak a HDL-koleszterin szintjének a csökkentéséhez is, melynek magasabb értéke védelmet jelenthet a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A koleszterin veszélyei

A tartósan magas koleszterinszint hosszú távon olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint az érelmeszesedés, a szívroham vagy a stroke. A kor előrehaladtával egyébként is nagyobb esélyünk van ezekre a betegségekre, egyáltalán nem kellene ezt tetézni mindenféle egészségtelen italok fogyasztásával.

A kétféle koleszterin

A HDL-koleszterint szokták jónak, míg az LDL-koleszterint rossznak nevezni. Amennyiben a HDL szintje alacsony és az LDL-é magas, úgy az artériák belsejében plakkok alakulnak ki, merevvé válnak, a szív nem tudja megfelelően ellátni a munkáját, és ez szív- és érrendszeri betegségek kialakuláshoz vezethet. A HDL magas értéke pozitívan hat az LDL szintjére, megakadályozva annak oxidációját, ami jelentősen hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez és az artériák károsodásának megakadályozásához. A HDL-koleszterin szintje elsősorban rendszeres testmozgással növelhető, így mindképpen érdemes beiktatnunk a hétköznapjainkba.

Az életmód megváltoztatása elsődleges

Ahhoz, hogy a koleszterinszintünk normalizálódjon, mindenképpen szükséges az életmódunkon változtatni. A rendszeres testmozgás mellett térjünk át a mediterrán étrendre, amely csak kevés vörös húst, ellenben sok halat tartalmaz. Lehetőség szerint az állati zsírokat cseréljük le olívaolajra, és próbáljuk csökkenteni a szénhidrátbevitelt is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*