fbpx

A leveles zöldségek javítják a kognitív teljesítményt

Zöld leveles zöldségek egy üvegtányéron.

A zöld leveles zöldségek – spenót, káposzta, sóska, mángold – fogyasztása bármely korban javíthatja a kognitív működést. Mi a titok? A hozzáértők szerint az, hogy ezek a zöldségek sok luteint és K-vitamint tartalmaznak, amelyek nagyban hozzájárulnak ehhez a pozitív hatáshoz. A kutatók egyértelmű kapcsolatot találtak a lutein és a kognitív kontroll jelenléte között, amely különösen a figyelemre és a koncentrálási képességre van kedvező hatással.

Karotinoid luteint és zeaxantint bőségesen tartalmaznak a gyümölcsök és a zöldségek. Természetesen ezek közé tartoznak a zöld leveles zöldségek is. Ezeket a fontos anyagokat csak táplálékkal tudjuk magunkhoz venni. A lutein minden korosztály számára fontos. Vizsgálatok igazolják, hogy az idősek kognitív funkcióit is nagymértékben javítja.

A kognitív hanyatlás gyökerei az étrendben és az életmódban keresendők. Azonban a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni a kognitív egészséget és védelmet nyújtanak a demencia ellen még az élet későbbi szakaszában is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba 950 idős embert vontak be. A vizsgálat 5 évig tartott. Azt vizsgálták, hogy a táplálék milyen hatással van a kognitív funkciókra. Ezek az idős emberek mindennap legalább egy adag zöld leveles zöldséget kaptak. A kognitív képességeik olyan mértékben javultak, hogy a biológiai korukhoz képest 11 évvel fiatalabbnak számítottak, legalábbis a kognitív teljesítményük alapján.

A kognitív működést az omega-3 zsírsavak, az antioxidánsok és a D-vitamin is elősegítik. Ezek mind-mind védő hatást fejtenek ki az agy neuronális működésére. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a rendszeres testmozgás a kognitív működés mellett a hangulatot és az általános agyi egészséget is növeli.

Sokan azt feltételezik, hogy a memória és a kognitív kontroll elvesztése természetes következménye az öregedésnek. Azonban most már nyilvánvaló, hogy a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthetnek ezeknek a hatásoknak az ellensúlyozásában. A lutein, a béta-karotin, a K-vitamin és a zöld leveles zöldségekben is megtalálható folsav nagyon is elősegíti az agy egészségi állapotának fenntartását és javítását.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük