fbpx

Cink: egy fontos ásványi anyag az immunrendszer működéséhez

Cink a periódusos rendszerben, a táblán cinket tartalmazó étrend-kiegészítők.

Az immunrendszer megfelelő működéséhez szükségünk van cinkre, mint egy létfontosságú ásványi anyagra. Becslések szerint a cink körülbelül 100 különböző enzim aktivitásának stimulálásában lehet a segítségünkre.

A cinkhiány összefügg a lassabb sebgyógyulással, a krónikus fáradtsággal, a növekedési zavarokkal, a hajhullással, a pattanásokkal, a csontritkulással és a magas koleszterinszinttel. A cink egyik fő előnye, hogy segítséget nyújt az immunrendszer számára a fertőzések legyőzésében. A DNS szintetizálásában is kulcsfontosságú.

A cink a gyermekek egészségéhez és fejlődéséhez is elengedhetetlen. A cinkkiegészítés a gyermekeknél drámaian csökkenti a tüdőgyulladás és a hasmenés kialakulásának kockázatát. Ezek az eredmények azokban a fejlődő országokban jelentősek, ahol a tüdőgyulladás és a hasmenés a két vezető halálozási ok és a cinkhiány is gyakori.

A cink segít az immunrendszer működésének szabályozásában és a T-sejtek aktiválásában. Ezek az immunsejtek eredményesen lépnek fel a betolakodókkal szemben, illetve támogatják és szabályozzák a megfelelő immunválaszokat.

Az immunrendszer támogatása mellett a cinknek fontos szerepe van, hiszen a cink jót tesz a memóriának, de a tanulási és a kognitív működést is elősegíti. A cinknek kulcsszerepe van a neuronok kommunikációjában is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az emberi szervezetnek cinkre van szükséges a T-sejtek aktiválására. A T-sejtek két módon segíthetik a testet: kontrollálják, szabályozzák az immunválaszokat és rákos sejteket támadnak. A cinkhiány súlyosan károsíthatja az immunrendszer működését.

A cink szerepet játszik a bőr integritásának és szerkezetének megőrzésében. Sebek és fekélyek esetén általában alacsonyabb a cink szérumszintje. Nemhiába használnak cinket a bőrápoló krémekben.

A cink csökkentheti a gyulladásos megbetegedések kockázatát. A cink hiánya okozhat krónikus gyulladást a szervezetben, a gyulladás pedig komoly betegségeket is generálhat, például rákos megbetegedést, illetve szív- és érrendszeri betegséget.

A cink megakadályozza a sejtes károsodást a retinában, ami elősegíti a makuladegeneráció progressziójának és a látásvesztésnek a késleltetését.

A cink legfontosabb élelmiszerforrásai közé tartozik a sovány marhahús, a bab, a homár, a sertéshús, a borsó, a tojássárgája, a baromfi, a hal, a szójabab, a pekándió és a teljes kiőrlésű gabona.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük