Idős házaspár az ágyban mosolyogva, akik a takarót magukra húzzák.

Az idősebb emberekről sokan azt feltételezik, hogy csak nagyon kevés alkalommal bújnak össze a hitvesükkel, vagy már egyáltalán nem élnek nemi életet. Kutatások igazolják azonban, hogy hetven év fölött sem áll meg az élet, és igen is nagyon sokan – főleg férfiak – teljesen elégedettek a szexuális életükkel és nem csupán a képzeletükben, hanem a valóságban is szerelmeskednek.

Egy ausztrál tanulmány szerint az, hogy valaki betölti a hetvenedik életévét, még nem jelenti automatikusan a szexuális élet végét. A kutatók a 2015-ben zajlott vizsgálat végén azt a megállapítást tették, hogy minden harmadik hetvenedik életévét betöltett férfi igenis aktív életet élt az elmúlt egy év során a hitvesi ágyban. A kutatásban még 90 és 95 éves férfiak is részt vettek. Ezek a férfiak nemcsak azt állították, hogy rendszeresen élnek szexuális életet, hanem még kevesellték is a szerelmes légyottokat. Persze a kutatásban olyan férfiak is szerepeltek, akik már nem éltek nemi életet. Ennek pedig két oka is volt. Egyeseknek ugyanis már nagyon alacsony volt a tesztoszteronszintjük, míg másoknak egész egyszerűen partnerük nem volt a lepedőakrobatikához. Az ausztrál kutatásban részt vevő, aktív szexuális életet élő, 75 és 95 év közötti férfiak negyven százalékának a felesége vagy a partnere jóval fiatalabb is volt, mint azok a férfitársaik, akik szexuálisan nem voltak túlfűtöttek. A vizsgálati alanyok 11 százaléka pedig azt állította, hogy szexuálisan aktívak ugyan, de nem az állandó partnerükkel. Vagyis bebizonyosodott, hogy a férfiak jelentős hányada még idősebb korában sem szeretne felhagyni a szerelmeskedéssel, de sok esetben a feleségük vagy a párjuk már nem kapható egy kis huncutkodásra, így a szexhiány miatt bizony kikacsintgatnak a kapcsolatból.

Egy tavalyi, szintén ausztrál kutatás pedig azon férfiak körében is érdeklődött a témával kapcsolatban, akik már valamilyen szociális intézményben éltek. A tudósok itt is arra voltak kíváncsiak, hogy az idős emberek áldoznak-e még a szerelem oltárán, vagy egyáltalán foglalkoztatja-e még őket a szexualitás. A válaszadók – szintén a 75 és 95 év közötti korosztály – harmincegy százaléka állította azt, hogy kielégítő a szexuális életük, míg 45 százalékuk az elmúlt évben több alkalommal is élt nemi életet. Azok, akik nemmel válaszoltak, valamilyen lelki vagy testi betegségre, partnerhiányra, a partner vágytalanságra, vagy magára az életkorra panaszkodtak. Az okok között szerepelt még a cukorbetegség, a prosztatát érintő betegségek, a rák, a csontritkulás, a depresszió, a magas vérnyomás, vagy az ezekre a betegségekre szedett gyógyszerek. A tanulmány szerint a szexuális élet hiányának egyik fő oka a megromló egészségi állapot és a férfiak egyik nagy gondja, ha a partnerükben már képtelenek felszítani a lángot, pedig ők sok esetben nem csupán szexre, hanem gyengédségre és szerelemre is vágynak.

A Chicagói Egyetem egyik kutatója szerint a férfiakat elégedetté és nyugodttá teszi, ha a szex jelen van az életükben – még az idősebb férfiakat is –, azonban ez az állítás nem érvényes a nőkre. Vagyis a hölgyek csak azért, hogy kiegyensúlyozottak maradjanak, nem fognak a partnerükkel összebújni. Ők ennél az érzésnél azért sokkal többre vágynak, amikor a párjukkal ágyba bújnak. Pedig idősebb korban sem kellene lemondani a szeretkezésről, hiszen az aktív szexuális élet nem csupán a testi egészséget szolgálja, hanem lelkileg is feltölt és az agy működésére is pozitív hatást gyakorol.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. mivel lehet potolni a tesztoszteronszintet hogy job aktivitas teljesitmeny legyen

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*