Clostridium okozta fertőzés nagyított képen.

Az autoimmun betegségeknél az immunrendszer védekező sejtjei nem a kórokozókat támadják meg, hanem a szervezet saját szöveteit. Az immunrendszer székhelyeként a bélrendszer döntő szerepet játszik az autoimmun betegségek kialakulásában. Mert ahogyan egy egészséges bélflóra megvéd az autoimmun folyamatoktól, úgy egy beteg bélflóra éppen hogy elősegítheti azokat. Ezért a bélrendszer tisztítása fontos megelőző intézkedést képvisel az autoimmun betegségek ellen.

A bélflóra véd az autoimmun folyamatoktól

Az egészségtelen bélflórának sok negatív kihatása lehet az egészségre, sőt az autoimmun betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozzák. Egy belga kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a bélrendszerben konkrétan mely zavarok vezethetnek autoimmun folyamatokhoz. A tudósok megállapították, hogy például egy bizonyos bélbaktérium erős elszaporodása a bélben a nyirokszövetek elváltozásaihoz vezethet. Ezek az elváltozások aztán antitestek képződéséhez vezetnek, amelyek kontrollálatlanul támadják meg a szerveket és szöveteket, mint például a szklerózis multiplexnél. Ezeknek a betegségeknek a kialakulása azonban nem közvetlenül a bélflóra elváltozásai után következik be. A tudományos vizsgálatban a résztvevőknél csak életük későbbi szakaszában fejlődött ki az autoimmun betegség, ha fiatal korukban túl sok volt a bélrendszerükben a Clostridium baktérium.

A Clostridium baktérium autoimmun betegségeket okoz

Hasonló eredményre jutottak két amerikai egyetem vizsgálatai is. A „sterilen” felnövő egereknél nem fejlődött ki reumatoid artritisz. Ez csak akkor történt meg, ha az állatokat 3 hetes korukban Clostridium baktériumnak tették ki. Azonban nem maga a baktérium vezet a kóros autoimmun folyamatokhoz. A baktérium csupán olyan környezetet teremt, amelyben a genetikai hajlam érvényesülhet. Tehát ha valakinek nincs genetikai hajlama ilyen egészségi problémákra, annál a Clostridium fertőzés nem hozza elő az autoimmun betegséget.

A probiotikumok védenek az autoimmun betegségektől

A modern orvostudomány nagyon tehetetlen az autoimmun betegségekkel szemben. Az érintetteknek erős gyógyszereket kell szedniük, amelyek nem feltétlenül hozzák meg a kívánt sikert. Az új kutatási eredmények azonban reményt adnak, hogy ez hamarosan talán változhat. Német tudósok rájöttek, hogy az egészséges bélbaktériumok átültetése a kifejlett egerekből a kölykökbe megvéd az 1-es típusú cukorbetegségtől, egy olyan betegségtől, mely ugyancsak az autoimmun betegségekhez tartozik. Míg a kezeletlen állatok 85%-ában fejlődött ki az 1-es típusú cukorbetegség, az átültetés után ez az arány már csak 25% volt. Meglepte a kutatókat az a felismerés, hogy a bélbaktériumok nyilvánvalóan befolyásolták az állatok hormonrendszerét, és ily módon tudták megakadályozni az autoimmun betegségek kialakulását. Sokat tehetünk tehát a megelőzésben, ha probiotikumokkal felépítjük és óvjuk a bélflóránk épségét.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*