Ágy sarkára ülve egy kis reggeli nyújtózkodás, közben rálátni a teraszra.

Az alacsony vérnyomás nem betegség az orvosok többsége szerint. Persze sok kellemetlen tünettel párosul, éppen ezért mielőtt valaki kijelentené, hogy ő nem beteg, mert csak a vérnyomása alacsony, mindenképpen vizsgáltassa ki magát, mert a probléma hátterében komoly betegségek is meghúzódhatnak. Ilyenek lehetnek a szívbetegségek, mint például a szívritmuszavar, a szívelégtelenség, az aortaszűkület vagy a szívburokgyulladás. A hormonális eredetű betegségek, a vesebetegségek, a máj- és gyomorbetegségek, az idegrendszeri problémák vagy a daganatos megbetegedések is okozhatnak alacsony vérnyomást. Amennyiben a szakorvos semmilyen kórosat nem tapasztal az alacsony vérnyomás hátterében, akkor bátran lehet fordulni a természet patikájához és némi életmód-változtatás is sokat segíthet. Hiszen az alacsony vérnyomásban szenvedők gyakran küzdenek fejfájással, rossz közérzettel, levertséggel, fejfájással vagy éppen koncentrációs problémákkal, amelyek nem csupán testi, hanem szellemi teljesítménycsökkenést is okozhatnak.

A reggeli szédülés egyik legjobb ellenszere, ha az ébredést követően óvatosan, szép komótosan kel fel az ágyból. A vérnyomás emelésére nagyon jó a reggeli torna. De a vérkeringésnek a napközben vagy este végzett torna is nagyon jót tesz. Sőt, már rögtön ébredés után is végezhet pár tornagyakorlatot, amelyekkel akár a reggeli tüneteket is maga mögött tudhatja. Nyújtsa a levegőbe mindkét karját és nyújtózkodjon egy jó nagyot. Majd emelje fel mindkét lábát és végezzen néhány bicikliző gyakorlatot.

A reggeli fáradtságot el lehet kerülni egy kellemes reggeli zuhanyozással. A legjobb választás a váltózuhany alkalmazása. Az esti fürdéskor pedig nem ajánlatos a meleg vizes fürdőzés, mert ennek is vérnyomáscsökkentő hatása lehet. A langyos fürdővízbe csepegtessen pár csepp illóolajat (citrom, bergamott, rozmaring, borsmenta), majd próbáljon meg lazítani. A 10 perces fürdőzést követően pedig 1-2 percig zuhanyozzon hideg vízben.

A meditáció és a szauna is segíthet a vérnyomás normalizálásában. De nemcsak a vérnyomás gondjai oldódhatnak meg a rendszeres szaunázással és meditációval, hanem a stresszesebb élethelyzeteket is sokkal jobban fogja tudni kezelni, amely nemcsak kiegyensúlyozottabb, de nyugodtabb élettel is megajándékozhatja Önt.

Akinek alacsony a vérnyomása, fokozottabban ügyeljen a rendszeres és egészséges étkezésre. Lehetőleg naponta öt alkalommal étkezzen, és egyszerre csak kis adagokat fogyasszon.

Az alacsony vérnyomásban szenvedők részére elengedhetetlen a napi két liter folyadékfogyasztás. Ennek nagy része természetesen víz legyen, az egyharmada vagy a fele állhat valamilyen gyógyteából. Jó választás lehet a fekete tea, amely jó hatással van a szívműködésre és a vérkeringésre. A kökény- és a galagonyatea fogyasztásával is hasonló hatásokat érhetünk el. A borsmentának és a rozmaringnak vérnyomásnövelő hatása van, érdemes ezekből is kellemes itókát készíteni. Külön-külön is lehet az ezekből a gyógynövényekből készített főzetet iszogatni, de egymással is jó párost alkotnak. A pásztortáska teája is segítséget nyújt a vérnyomás normalizálásában. Naponta akár két csészével is megihat belőle mindaddig, míg a vérnyomása el nem éri a kívánt szintet.

Az illóolajos párologtatás is jó ötlet, ha valaki alacsony vérnyomástól szenved. Milyen illóolajokat használhatunk? Remek ötlet a kakukkfű, a rozmaring, a kámfor vagy éppen a borsmenta.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*